Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
20.02.18 - klo:23:44
Etusivu | Ohjeet | Kirjaudu | Rekisteröidy
Uutiset: Tervetuloa keskustelemaan!

+  Kansalaiskeskustelu
|-+  Yleinen kategoria
| |-+  Historia
| | |-+  Stalin sössi 2 ms
« edellinen seuraava »
Sivuja: [1] Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Stalin sössi 2 ms  (Luettu 5775 kertaa)
auvo rouvinen
Jäsen

Viestejä: 3640


« : 18.04.17 - klo:11:12 »

saa tapani räksyttää että pelien perusteella historiaa kirjoittaa. simut on kumminkin hyvä tapa tutkia asioita.

päätin tutkailla toisen ms kulkua itärintamalla. Pelasin muutamia kymmeniä kertoja vanhan strategia pelin, War in Russian. Alkuun pelin alkuperäisillä lähtöasetelmilla jolloin sota loppui 1944 – 1945.

Muokkasin sitten alkuasetelmia Mihail Tuhatševskin mallin mukaiseksi. Vedin NL joukkoja noin 300 km rajalta, jätin etulinjan armeijoilla vain I-15 hävittäjät, muut ilmavoimat laitoin koulutukseen noin 1000 km päähän rajasta. Tällä estin lentokoneiden kentälle tuhoamisen ja sodan alun jättimäiset tappiot. (NL menetti ensimmäisen vuorokauden aikana 2500 konetta kentillä, 350 ilmassa, saksa menetti samaan aikaan vain 35 lentokonetta.)

Ensimmäinen linja kulki Riga – Minsk – Kiev. Odottelin kunnes saksalaiset hyökkäsivät. Vahvistin puolustuksessa olevia armeijakuntia panssaridivisioonalla niin että armeijakunnassa oli 3 jv d ja yksi ps d.

Tietysti saksalaiset siitäkin meni läpi mutta aina läpimurron jälkeen siirrin vaan linjaa taaksepäin. Jos panssarit menivät liian rohkeasti läpi, tein pienehkön vastahyökkäyksen jolla katkaisin huoltotien. Se pakotti saksalaiset tuhlaamaan aikaa tien avaamiseen. Muutaman kerran tein myös 1000 pommikoneen hyökkäyksiä jos kärki oli omien hävittäjien suojan ulkopuolella. Tuolla sain koulutettua lentäjiä, saksalaisten tappiot ei kummosia ollut.

Rospuuton alkaessa olin linjalla Pskov – Smolensk – Harkova. Tuossa vaiheessa saattoi jo tehdä muutamia oikeitakin vastahyökkäyksiä heikentyneitä yksiköitä vastaan. Tappiot meni kuitenkin vielä 1:3 saksalaisten hyväksi. Odottelin rauhassa lumisateita. Kumpikin sivusta piti hyvin, keskustassa oli hiukan ongelmia mutta ei suuria.

Viikkoa ennen lumisateita keskitin 2000 I-16 hävittäjää yhteen kohtaan ja odotin saksalaisten pommituksia (hävittäjien määrällinen suhde oli noin 1:15). Saavutin paikallisen ilmaherruuden ja sen jälkeen moukaroin lentokentät 2000 pommikoneen voimin (SB, TB 3 ja kuljetuskoneet). Siirsin hävittäjät viereiselle armeijalle ja sama homma siellä. Sen jälkeen jaoin ilmavoimat tasaisesti koko rintamalle. (Saksalaiset oppi suojaamaan koneita ja en viitsinyt metsästää loppuja, helpompi ampua ne ylivoimalla alas kun arvailla missä ne luuraa.)

Lumisateiden alettua aloin vastahyökkäyksen miltei koko rintamalla. Edullisempaa olisi ollut ollut odottaa pakkasia mutta en viitsinyt koska voima riitti hyökkäykseen. Saksalaiset olivat kusessa jo ennen pakkasia. Niiden alettua puolustus käytännössä romahti. Etenin koko rintaman laajuudella ja 13.9.1942 fuhrer ampui itsensä. Jäljellä olevat saksalaiset armeijakunnat käsitti siinä vaiheessa jalkaväkeä, panssarivaunuja tai tykkejä oli vähän. Venäläiset taas noin 200 vaunua, 200 – 300 tykkiä, pari melko täysivahvuista divisioonaa jalkaväkeä. (1 psd, 2 – 3 jvd, ehkä katjusa tai tykki divisioona.) NL huolto ei oikein kestänyt tuota suurempia yksiköitä ja nuokin meni kun veitsi voihin joten turha riskeerata mottiin suurempia joukkoja.

En puuttunut joukkojen koulutuksen tasoon joka sodan alussa oli todella surkea kiitos puhdistusten. Saksan tiedustelupalvelun suurin onnistumien oli toimittaa todisteet Mihail Tuhatševskia ja muutamia muita päteviä kenraaleita vastaan. Se tuhosi koko puna armeijan koulutuksen ja osaamisen sodan alussa. (Siinä on loistava esimerkki onnistuneesta salaliitosta.)

En linnoittanut rautateiden risteyksiä taikka tehnyt muutakaan sotaan valmistavaa, noudatin vain rauhantahtoista ulkopolitiikkaa jossa rajat suojataan rajavartiostolla, armeija on syvällä kotimaassa. Pelin taipumus täydentää joukkoja sai minut välillä raivoon. Jos olin päättänyt uhrata jonkun armeijakunnan katkaisemaan saksalaisten huoltotiet, peli saattoi työntää armeijakunnalle vahvistuksia. Samaten kaluston vaihto aiheutti raivoa. Ei minulla olisi ollut mitään halua tuhlata t-34 tai kv vaunuja ennen vastahyökkäyksen alkua mutta pelimoottori vaihtoi automaattisesti vaunut paremmiksi. Tosin puolustuksen pitävyyden suhteen siitä oli hyötyä mutta jos kerran tarkoitus oli viivyttää, miksi tuhlata kalustoa.

Ainut muutos mitä tein tuotantoon oli korvata T-60 vaunujen tuotanto T-34 vaunuilla. Opin tuon kun muutaman pelin olin pelannut ja huomasin että en tarvitse T-60 vaunuja, kiitos sodan alun pienten panssarivaunu tappioiden. Pelimoottori automaattisesti luo tietyn määrän joukkoja ja se ei tunnu olevan kovinkaan fiksu siinä suhteessa että tekisi uusia hävittäjä tai panssari yksiköitä vaikka kalusto riittäisi. Jv divisoonia kyllä syntyy riesallisen paljon, niiden syöttäminen vie vähäiset resurssit. Samaten peli ei huomioi sitä että alussa menetin paljon vähemmän kuorma autoja joten periaatteessa minulla olisi pitänyt olla koko sodan ajan käytössä moottoroituja armeijakuntia. Niillä olisin lyhentänyt sotaa vähintäin 3 kk, ehkä puoli vuotta.
tallennettu

Rikkaus on sitä että voi tehdä mitä haluaa eikä ole edes ahneuden orja.
Eduskunta vaalisivuni - http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Facebook faniryhmä
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #1 : 18.04.17 - klo:13:53 »

Kyllähän se ihan totta on että sekä Stalin että etenkin Hitler sössivät omat sotansa. Ja ennenkaikkea siis Hitler. Tosin ihan hyvä että sössivät koska jos ei olis sössiny niin voisi maailma olla aika toisen näköinen... Tosin sillon kyllä noi muhammettilaiset tokko pomppisi niin silmille kuin nyt (eihän neukkulassakaan pomppineet) mutta silti.
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Jyrki Rinne-Nirva
Jäsen

Viestejä: 822


« Vastaus #2 : 30.10.17 - klo:18:01 »

Neukkujen joukot oli ryhmitetty hyökkäykseen. Jo tuolloin oppi oli, että sodan alettua sotatoimet pakotetaan vihollisen alueelle.  Ja olishan Stalin muutenkin joutunut aloittamaan sodan, koska ressut olisi kotiutettu muuten. Hitler ehti ensin. Ja jos Stalin halusi välttää sotaa Hitlerin kanssa, niin puolueettoman vyöhykeen poistaminen Rippentrop sopimuksella oli suorastaan ääliömäistä...
tallennettu
Sivuja: [1] Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry:  


MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!