Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
20.02.18 - klo:23:41
Etusivu | Ohjeet | Kirjaudu | Rekisteröidy
Uutiset: Tervetuloa keskustelemaan!

+  Kansalaiskeskustelu
|-+  Yleinen kategoria
| |-+  Historia
| | |-+  Historia ja uskontojen synty
« edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Historia ja uskontojen synty  (Luettu 38739 kertaa)
Tapani Seppa
Jäsen

Viestejä: 2948


« Vastaus #75 : 19.12.15 - klo:01:25 »

Irlantilaiset ainakin hyvaksyvat sen mielihyvin (ainakin NYCssa) etta St. Patrick;s Dayna (17/3) KAIKKI OVAT IRLANTILAISIA.  Kai ainakin jos eivat epaile etta St. Patrick ajoi kaarmeet pois Irlannista?
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #76 : 19.12.15 - klo:07:28 »

Juutalaiset ja muslimit ymmärtävät ainakin sen ettei joululla ja Jeesuksella ole mitään yhteistä. Vuosi toisensa jälkeen joutuu hämmästelemään näiden kahden asian sotkemista keskenään.

Ymmärtävät sen oikeastaan kristitytkin. Juuri tuosta linkkaamastani YLE:n uutisesta:

Lainaus
Paananen toteaa, että varmasti kaikki suomalaiset aikuiset tietävät joulun kristillisen merkityksen eli sen, että sitä vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi. Vaikka varmuutta siitä ei olekaan, onko 25. päivä joulukuuta todellakin Jeesuksen syntymäpäivä.

– Oli se Jeesuksen syntymäpäivä tai ei, joulua vietetään joka tapauksessa vuoden pimeimpänä aikana. Vuoden pimeimpään aikaan, valon määrän alkaessa taas lisääntyä, on monissa kulttuureissa historiassa ollut juhlan aika. Jeesuksen, joka on kristityille maailman valo, syntymän juhliminen juuri silloin on oikein sopivaa.

Tuntemiltani Jehovan todistajilta - jotka ovat hyvin kirjainuskoisia - opin aikanaan yksinkertaisen argumentin, miksei se syntymäpäivä voinut olla jouluna. Sinä yönähän oli paimenia kedolla kaitsemassa lampaitaan (Luukas). Sellaista ei talvella sielläkään tapahdu, nykyäänkään (ilmastonmuutoksesta huolimatta Iskee silmää). Liian kylmä (joskus luntakin!), eikä lampailla olisi kai kunnolla syötävääkään (?).
« Viimeksi muokattu: 20.12.15 - klo:04:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #77 : 20.12.15 - klo:09:56 »

Menee vähän off-topic, mutta tässä radiota kuunnellessa tuli mieleen, että ei se niin tarkkaa ole jouluna kristityilläkään, kun vaan tunnelmaa syntyy.

Topeliuksen kaksi suosittua joululaulua kun ovat doktrinäärisesti hyvin arveluttavia. "Varpunen jouluaamuna" nojaa sielunvaelluksen ideaan, joka varmasti ei kristinuskoon kuulu. Sylvian joululaulun koko sanoma on oikeastaan isänmaallisessa paatoksessa, joka sekään ei oikeastaan sovi uskonnon kansainväliseen, universaaliin sanomaan. Ideaa joulun tähdestäkin väärinkäytetään: Jeesuksen sijasta sitä kehotetaan valaisemaan Suomea!


PS. Klo 18: Tulipa vielä mieleen, että Joulupukki on hiukan katolinen hahmo, ei niinkään protestanttinen: ei riitä usko häneen, vaan lapsen on vielä ansaittava lahjojen armo kiltteydellä! Iskee silmää

Itse lapsena tulkitsin asian protestanttisesti. Vaikka olin pihalla isoilta pojilta kuullut, ettei Joulupukkia ole oikeasti olemassa, varoin visusti kertomasta sitä isälle tai äidille, koska minulla oli teoria, että lahjojen tulo loppuu siihen!
« Viimeksi muokattu: 21.12.15 - klo:08:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
auvo rouvinen
Jäsen

Viestejä: 3640


« Vastaus #78 : 22.12.15 - klo:20:52 »

tos o joulun historiikkia ruottis
http://historianet.fi/sivilisaatiot/viikingit/viikingit-viettivat-joulua-alkoholin-merkeissa
tallennettu

Rikkaus on sitä että voi tehdä mitä haluaa eikä ole edes ahneuden orja.
Eduskunta vaalisivuni - http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Facebook faniryhmä
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #79 : 23.12.15 - klo:14:22 »

Tossa muuten erinomainen suomileffa, jossa joulupukki on vähän "erilainen" hahmo kuin mitä luullaan! Iskee silmää

Jalmari Helanderin (2010) vinksahtaneen huumorin täyttämä jännitysfantasia ja uusi tulkinta joulun myyteistä. Tänä jouluna jokainen uskoo joulupukkiin. N: Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen, Onni Tommila. (U)

Näkyy vielä 3pv areenasta. Kannattaa ehdottomasti katsoa. Aion itsekin tänään sen vielä kolmannen kerran tuijotella, on vaan niin mainio teos.
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Tapani Seppa
Jäsen

Viestejä: 2948


« Vastaus #80 : 24.12.15 - klo:05:17 »

Joulu on sitten tullut, kaikkien ankyrasosialistien ja kitkerien ateistien valituksista huolimatta. Ja ilmeisesti Suomessakin ainakin 90% nauttii siita.

Huvittavaa toisaalta etta suuri sosialistien juhla on havinnyt tai oikeastaan palannut alkuperaiseen merkitykseensa kevatjuhlaksi josta marxilaiset varastivat sen itselleen. Nyt eivat enaa rauhan sankarit marssi panssareiden ja tykkien perassa Punaisella Torilla tai Berliinin keskustassa imitoiden Hitlerin porukkaa. Ehkapa Hesassa voi viela olla Arhinmaki seuranaan pikku porukka akateemisia teiniprotestoijia, mutta tama historiallisen juhlan vaaristyma on kylla jokseenkin kaikkialla maailmassa haipynyt historian reunamerkiksi.
tallennettu
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #81 : 24.12.15 - klo:11:48 »

Helsingissä kyllä edelleen joka vappu kommunistit ja muut punalippuineen marssivat. Oliko se joku SKP:n vai STP:n (vai jonkun muun kommunistisen puolueen - niitähän kun on kaikkiaan 4 kpl nykyään) joka viime vappunakin puheessaan haikaili Neuvostoliittoa...
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #82 : 07.06.16 - klo:12:47 »


Nyt YLE kertoo "ihan muina miehinä":

http://yle.fi/uutiset/bbc_jeesuksen_hauta_entisoidaan_ensimmaista_kertaa_200_vuoteen/8936054

Puhuu siis vain yksinkertaisesti Jeesuksen haudasta. Vaikka aivan hyvin tiedetään, miten koko juttu on feikki.
« Viimeksi muokattu: 16.04.17 - klo:20:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #83 : 16.04.17 - klo:20:44 »

Minua viehättää (osittain) itse keksimäni argumentti:

ei tiedetä, milloin Jeesus on kuollut.

Sillä jos tiedetäisiin, muistopäivää sille ja myös oletetulle ylösnousemukselle vietettäisiin juuri tiettynä päivänä keväällä.

Sen sijaan on omaksuttu (tai varastettu) muunneltu  juutalaisten kalenteri, sen pääsiäisen rytmi. Miksi? Samasta syystä kuin joulu sovitettiin joulukuulle, roomalaisten saturnaliajuhlaan. Eivätkä Luukkaan evankeliumin paimenet kedolla siinäkään asiassa yhtään häiritse.

Argumentit erilaisista kalentereista eivät tässä tietystikään toimi selityksinä. Juliaanisen ja grergoriaanisen kalenterin ero tiedetään päivälleen. Myös tiedetään juutalainen kalenteri ja sen erot nykyiseen. Luultavasti jokaikisen Rooman valtakunnan historian jotenkin merkittävän henkilön kuolinpäivä (vaikkei aina syntymäpäivää) tiedetään päivälleen. Jeesuksen ei. 

On myöskin epäuskottavuuteen saakka epätodennäköistä, että kristityt, oletetun Jeesuksen opetuslapset ja muut seuraajat, olisivat tämän päivämäärän unohtaneet. Ja sitten vasta monta sataa vuotta myöhemmin kirkolliskokous olisi joutunut päättämään pääsiäisen ajankohdasta.

Niinkuin tuossa Wikipedian artikkelissa kerrotaan, ei siis tiedetä vuottakaan. Robin Hoodistakaan ei vastaavia (varmoja) tietoja ole.

Jos kuitenkin Robin Hood olisi välittömästi kuolemansa jälkeen tullut kultin kohteeksi - hänen (elin- ja) kuolinaikansa tiedettäisiin päivälleen. Tai ainakin vuoden tarkkuudella. Legenda tosin jopa eräässä versiossaan tarjoaa tarkkaa vuotta (mutta lähteen tieteelllinen status on kyllä hyvin kyseenalainen):

Lainaus
Robinin kerrotaan sairastuneen 1247 ja hakeneen apua serkultaan, Kirkleesin priorittarelta. Tämä iskee Robinin suonta kuitenkin liikaa, tarkoituksenaan surmata Robin. Kuoleva Robin ampuu ikkunasta nuolen ja toivoo ystävältään Pikku Johnilta hautansa olevan paikassa, johon nuoli laskeutuu.

Mutta Jeesuksesta tällaista ei tarjota. Luukkaan evankeliumi kertoo tarkkaan (ja täysin ajanlaskultaan rekontruoitavasti) sivuhenkilön, eli Johannes Kastajan, toiminnan aloittamisesta:

Lainaus
1  Keisari Tiberiuksen viidentenätoista hallitusvuotena, siihen aikaan kun Pontius Pilatus oli Juudean maaherrana, kun neljännesruhtinaina hallitsivat Galileassa Herodes*, Itureassa ja Trakonitiksen maassa hänen veljensä Filippos ja Abilenessa Lysanias 2 ja kun ylipappeina olivat Hannas ja Kaifas, tuli Jumalan sana Johannekselle, Sakariaan pojalle, joka eli autiomaassa. 3 Niin hän lähti liikkeelle [...]

Mutta päähenkilön ja hänen vaiheidensa ajoittamisessa tämä ei auta yhtään. Kaikein järjen ja yleisen elämänkokemuksen mukaan tuollainen tarkka ajoitus olisi pitänyt varata täysin toiseen kohtaan, ristiinnaulitsemisen yhteyteen. Niin ei kuitenkaan kirjoittaja tee.

Uskon keinoin tästä tietysti pääsee yli. Mutta pääseekö historian keinoin?
« Viimeksi muokattu: 16.04.17 - klo:21:41 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #84 : 29.11.17 - klo:08:44 »


Nyt YLE kertoo "ihan muina miehinä":

http://yle.fi/uutiset/bbc_jeesuksen_hauta_entisoidaan_ensimmaista_kertaa_200_vuoteen/8936054

Puhuu siis vain yksinkertaisesti Jeesuksen haudasta. Vaikka aivan hyvin tiedetään, miten koko juttu on feikki.

Näin tätä tarinaa jatketaan ja näillä ilmaisuilla:

Perimätieto Jeesuksen hautakirkosta osoittautui oikeaksi

Lainaus
Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa sijaitseva hautaluola on kivianalyysien perusteella 300-luvulta.
[...]
Kristityiksi kääntyneiden roomalaisten kerrotaan tunnistaneen hautapaikan 300-luvulla ja rakentaneen se ympärille ensimmäisen Pyhän haudan kirkon. Arkkitehtonisilla perusteilla hauta on aiemmin kyetty ajoittamaan korkeintaan ristiretkien aikaiseksi eli vajaan tuhannen vuoden ikäiseksi.

Kreikkalaiset tutkijat osoittivat nyt kalkkikivi- ja marmorinäytteiden analyysin avulla, että haudan vanhin kansi on Rooman ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinuksen ajalta

Mutta mitä tuossa oikeastaan osoitettiin? Osoitettiin, etttä pyhiinvaelluksiin ja pyhäinjäännöksiin liittyvä turismibisnes oli siellä jo 300-luvulla täydessä käynnissä. Eräälle hyvin korkea-arvoiselle ja hyvin varakkaalle toiviomatkalaiselle järjestettiin, mitä hän halusi:

Pyhä Helena

Lainaus
Eusebius kertoo että Helena teki 300-luvulla pyhiinvaellusmatkan Palestiinaan ja hänen kerrotaan löytäneen ristin, jolle Jeesus oli ristiinnaulittu, kuin myös Jeesuksen haudan Golgatan läheisyydessä ja syntymäpaikan Betlehemissä, jonka päälle Helenan kerrotaan rakentaneen yhteistyössä piispa Makarios ensimmäisen kanssa syntymäkirkon.
(lihav. HJ)
« Viimeksi muokattu: 29.11.17 - klo:09:10 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #85 : 12.12.17 - klo:05:03 »

Tässä tuoreeen konfliktin selityksessään YLE ottaa tämän ilmeisen tosissaan:

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Lainaus
4) Miksi palestiinalaiset vastustavat?

Jerusalem on pyhä kaupunki kolmelle isolle uskontokunnalle: juutalaisille, kristityille ja muslimeille.

Muslimeille Jerusalemin Temppelivuorella sijaitseva Kalliomoskeija on paikka, josta profeetta Muhammad nousi taivaaseen tapaamaan Moosesta.[...]

No, on siinä kyllä tuo täsmennys: "muslimeille".

Mutta minua tai ketä tahansa suomalaista pidettäisiin kyllä kahelina, jos löytäisimme ja nimeäisimme paikan, rantatontin, josta Väinämöinen lähti, ja enemmän tai vähemmän kieltäisimme muita astumasta sille jalallaan.

Eipä silti, se uskonnollinen historia, jolla israelilaiset erityisoikeuttaan Jerusalemiin perustelevat, on kyllä yhtälailla falskia. Kristinuskosta se on jo sanottu: sen linkit Jerusalemiin syntyivät todennäköisimmin kirjoituspöydällä, ja jossain ihan muualla. (Ensimmäisenä pidetty evankeliumin kirjoittaja "Markus" kun ei tunnetusti tiedä juuri mitään edes Palestiinan alueen maantieteestä.)
« Viimeksi muokattu: 12.12.17 - klo:05:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #86 : 12.12.17 - klo:07:47 »

Mutta minua tai ketä tahansa suomalaista pidettäisiin kyllä kahelina, jos löytäisimme ja nimeäisimme paikan, rantatontin, josta Väinämöinen lähti, ja enemmän tai vähemmän kieltäisimme muita astumasta sille jalallaan.

Ior Bock sillon aikanaanhan faktisesti itse louhi sen Lemmikäisen temppelin (vaikka väittikin että se olisi ollut arkeologinen kohde) ja sitähän mediassa pidettiin sillon täytenä kylähulluna. Joskin kyllä sympaattisena sellaisena mutta hulluna yhtä kaikki. Mitä se toki taisi ollakin? Tai sitten vähintäänkin äärimmäinen eksentrikko? Eksentrikko joka tapauksessa.

Lemminkäisen temppeli

Kuvia:

Lemminkäisen temppeli osa 1

Lemminkäisen temppeli osa 2
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #87 : 24.12.17 - klo:09:26 »

Tässä artikkelissa vuodelta 2000 (ilmestyi tänään uudestaan HS:ssa) asiat on käsitelty jopa inhorealistisesti:

Ilkka Malmbergin reportaasi vuodelta 2000: Jerusalemissa on aina riidelty, paneteltu ja nujakoitu – varsinkin kristityt keskenään

Lainaan siitä tämän:

Lainaus
Kirkossa on Pyhän haudan lisäksi muun muassa Jeesuksen vankila, Aatamin hauta, Jeesuksen ruoskintapylväs, Golgata, Jeesuksen ruumiin voitelukivi, maailman keskipiste ja vielä paikka, jossa Jeesus tapasi ylösnoustuaan Maria Magdalenan. Ne kaikki mahtuvat yhteen kirkkoon. Kaikki kätevästi saman katon alta kuin Itäkeskuksesta.

Pyhällä Helenalla oli suoraan sanoen uskomaton arkeologinen tuuri. Hän löysi 300-luvulla haudan ja Golgatan lisäksi myös alkuperäisen ristin, naulat ja Jeesuksen vaipan.

Se  ei sentään löydy samasta paikasta, mutta kyllä Pyhä Helena syntymäpaikan Beetlehemistäkin löysi, mikä jo edellä todettiin.

Niin, tuota noin. Hyvää joulua kaikille!
« Viimeksi muokattu: 24.12.17 - klo:11:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #88 : 24.12.17 - klo:14:00 »

Jouluja myös omasta puolestani itse kullekin säädylle!

Jingle Bells (vähän erilainen versio...! Iskee silmää )
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Pekka Vetikko
Jäsen

Viestejä: 10


« Vastaus #89 : 25.12.17 - klo:04:01 »

samaa sulle mä osytn tän domain
tallennettu
Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry:  


MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!