Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
20.02.18 - klo:23:45
Etusivu | Ohjeet | Kirjaudu | Rekisteröidy
Uutiset: Tervetuloa keskustelemaan!

+  Kansalaiskeskustelu
|-+  Yleinen kategoria
| |-+  Ympäristö ja maatalous
| | |-+  Tuulivoiman liioittelu jatkuu yhä
« edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 14 15 [16] Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Tuulivoiman liioittelu jatkuu yhä  (Luettu 58635 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #225 : 11.10.17 - klo:03:11 »

Tarkistetaanpa olemassa oleva nimellisteho ensin. Se on nyt 2 026 MW. Odotetusti, kun nyt viime tingassa tuulimyllyjä rakennetaan kuin hullut, koska niiden pääsy nykyisen massiivisen tuen piiriin loppuu: [...]

Näin näyttää nyt todellakin tapahtuvan. Katsoin äsken täältä:

https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

Nyt nimellistehoa on jo 2 197 Mw.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #226 : 16.10.17 - klo:06:28 »

Kiirettä pitää, mutta vielä ehtii, nimittäin saada voimalat syöttötariffin piiriin. Tämä kuukausi on aikaa. Nyt nimellistehoa on 2246 MW.

Tulee mieleeni toinen tapaus vuosikymmenien takaa. Pellonraivauspalkkioista luovuttiin. Mutta siitä ilmoitettiin hyvissä ajoin etukäteen, oliko noin vuotta ennen. Seurauksena valtava määrä uutta peltoa - jotka pellot sitten välittömästi laitettiin "pakettiin", asianomaisine paketointikorvauksineen.
« Viimeksi muokattu: 16.10.17 - klo:06:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #227 : 17.10.17 - klo:10:39 »

Kaikkea muutakin hämärää noissa tuulivoimahommeleissa taas... Kannattaa lukea:

CE-merkintä puuttuu, skandaali vai poliittinen päätös?

Olin Ahlaisissa Porin Kaupungin järjestämässä yleisötilaisuudessa, ja tuulivoimapuisto oli aiheena. Siellä valtakunnallinen tuulivoimaneuvoja ei tiennyt CE-merkinnän merkityksestä, eikä sitä että sen pitää olla asianmukaisesti EU:n konedirektiivin mukaisesti kiinnitetty näkyvästi jokaiseen tuulivoimalaan Suomessa. Nyt ei sitä CE-merkintää tuulivoimaloista löydy.

- Valvonta on nyt pahasti pettänyt, ja vastuunkantajat pakenevat poliittisen propagandan suojiin.

...

jne.
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #228 : 17.10.17 - klo:10:54 »

Oho! Tällainen tuli myös vastaan! Millonkohan täällä?

Australia on juuri poistanut uusiutuvien energiamuotojen tuet
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #229 : 21.10.17 - klo:16:48 »

No niinpä tietenkin Siniset taas vauhdissa. Kuinkas nyt muutenkaan.

Lehdistötiedote
Pieksämäki 21.10.2017
Julkaisuvapaa klo 10

PS:n Hakkarainen;
Siniset lunastavat ministeripestejään miljardilisätuella tuulivoimalle


Hallituslähteiden mukaan sinisten ministeriryhmä on purematta nielaisemassa tuulivoimalle nykyisten syöttötariffien 2-3 miljardin euron päälle vielä miljardin euron lisätuen. Tällä Soini kumppaneineen varmistelee ministeripestiensä säilymistä, kertoi perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

-Perussuomalaisten vaaliohjelmissa on jo vuodesta 2011 alkaen vaadittu tuulivoiman tuotantotukien lopettamista, koska tuulivoimatuet ovat romuttamassa sosiaaliturvamme rahoituspohjaa. Miljardien eurojen tuella veronmaksajien piikkiin saadaan olematon vastine, tuulivoimalla jättituilla saadaan tuotettua vain 2-3 % sähköstämme. Äänestäjät luottivat perussuomalaisten vaaliohjelmiin ja nostivat perussuomalaiset hallitukseen. Nyt siniset ovat pettämässä vaalilupauksista viimeisenkin, jonka he antoivat ollessaan perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaina viime vaaleissa. Vielä perussuomalaisten ministereinä ollessaan he vannoivat, ettei kansalaisten terveydelle haitallista tuulivoima voida tukea veronmaksajan piikistä.

-Nykyiset perussuomalaiset pitävät kiinni vaalilupauksista ja vaativat tuulivoiman poistamista kaikista tuotantotukijärjestelmistä, koska Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) laskelmien mukaan maalle rakennetuista vaihtoehtoisista sähköntuotantotavoista tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä

-Perussuomalaiset esittävät, että kaikilta vuonna 2013 ja sen jälkeen rakennetuilta tuulivoimaloilta, jotka on rakennettu STM:n 2 km varoaluetta lähemmäksi asuntoja ja eläinsuojia keskeytetään välittömästi syöttötariffien maksatus. Perussuomalaiset kehottavat hallitusta ryhtymään tarvittaviin oikeudellisiin toimiin, jotta voidaan ryhtyä väärin perustein maksettujen tukien takaisinperintään niiden tuulivoimaloiden osalta, jotka on rakennettu alle 2 km etäisyydelle asunnoista ja eläinsuojista.

Kyseinen STM:n ohjeistus (STM/2593/2013) on ollut sekä kaikkien tuulivoimatoimijoiden tiedossa, että myös maakuntakaavojen laatijoilla. Valtionhallinnon omaksuman julkishallinnon hyvän hallintotavan mukaisesti valtion tukien saajien on noudatettava lakeja, säännöstöjä, ohjeistoja ja suosituksia. Niiltä jotka eivät noudata hyvän hallintotavan mukaisia pelisääntöjä voidaan sekä evätä tuet, että myös periä väärin perustein maksetut tuet takaisin. Nykyisistä tuulivoimansyöttötariffeista säästettävät sadat miljoonat eurot mahdollistavat perussuomalaisten vaatiman home- ja sisäilmasairaiden terveysohjelman toteuttamisen evakkotaloineen, päättää Hakkarainen.
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #230 : 22.10.17 - klo:03:04 »

Olisiko noin, että tämä tukiuudistus lisäisi asian kuluja?

Ilmoitettuna päämääränä sillä kyllä oli säästää, edes vähän. Nyt täytyisi asiassa nähdä virallinen laskelma.

Ovelaa on Hakkaraiselta vedota tähän:

Lainaus
-Nykyiset perussuomalaiset pitävät kiinni vaalilupauksista ja vaativat tuulivoiman poistamista kaikista tuotantotukijärjestelmistä, koska Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) laskelmien mukaan maalle rakennetuista vaihtoehtoisista sähköntuotantotavoista tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä.
(lihav. HJ)

(Luomukeskustelussahan on aika tyypillistä, että luomun hyvinä puolina mainitaan viljelijän saama parempi hinta ja säästöt lannoite- ja torjunta-ainekuluissa ja - siksi tai heti perään vaaditaan luomulle yhteiskunnan tukea lisää, edullisempaa verotusta tms.)

***

Itse asiassa tämän pitäisi poistaa liioittelu asiasta tai ainakin sitä ratkaisevasti vähentää (YLE:n uutisesta):

Lainaus
Energiamarkkinoiden valvonnasta vastaavan Energiaviraston mukaan uusiutuvan sähkön hankkeet pannaan järjestykseen suljetulla tarjouskilpailulla, jonka voittavat hinnaltaan alimmat tarjoukset.

– Hankekehittäjät ilmoittavat Energiavirastolle, minkä verran voivat tuottaa uusiutuvaa sähköä ja millä tukitasolla olisivat tämän valmiit tekemään, selventää Energiaviraston johtaja Pekka Ripatti.

Sillä luultavasti tuohon liittyisi se, että odotettavissa oleva energia tuuimyllystä täytyisi ilmoittaa realisisesti. Eli käyttäen sitä 25 prosenttia nimellistehosta. Joku menettely silmittömän liioittelun karsimiseksi täytyisi varmasti tarjouskilpailuun kehittää. (Jopa jonkinlainen sakko, tuen menetys, jos yrittääkin huijata?)

Kun päätetään mille määrälle uusiutuvaa energiaa tukea maksetaan, mediakin lakkaa ehkä puhumasta nimellistehoista. Täytyy muistaa myös tämä:

Lainaus
Erona aiempaan on myös se, että uusiutuvan sähkön kilpailutuksiin osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät tuotantomuodot rinnakkain. Tähän saakka tuet on jaettu erikseen tuotantomuodoittain.

Ripatin mukaan kilpailutuksiin voivat osallistua esimerkiksi tuulivoima, biokaasuhankkeet, aurinkovoimalat sekä metsäteollisuuden tähteitä hyödyntävät pienet biovoimalat.

Muita noista kuin tuuli- ja aurinkovoimaa kun ei koske se epäsuhta nimellistehon ja satunnaisen tuotetun energian välillä. Metsäteollisuuden tähteitä käyttävä biovoimala toimii täydelllä teholla, ennustettavasti. (Ei nyt ajatella - kauhistuttavaa - skenaariota, jossa metsäteollisuuden tähteet loppuvat ...). Niinpä ainakin tuosta kokonaisuudesta puhuttaessa on silloin puhuttava energiamääristä, ei tehoista.
« Viimeksi muokattu: 22.10.17 - klo:11:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #231 : 31.10.17 - klo:04:22 »

Tällainen oli vilahtanut HS:n nettiversiossa 4.10.2017:

Suomessa tehtiin uusi tuulivoiman tuotantoennätys

Lainaus
Suomessa syntyi eilen tiistaina uusi tuulivoiman tuotantoennätys, tiedottaa Suomen tuulivoimayhdistys. Ennätyksen takana oli luonnollisesti voimakas tuuli. Yhdistyksen mukaan Suomessa tuotettiin tuulivoimalla vuorokaudessa 29 800 000 kWh sähköä, mikä vastasi yli 13:a prosenttia Suomen sähkön kulutuksesta samana ajankohtana, Suomen tuulivoimayhdistys kertoo tiedotteessaan.

Kas, kun tuon huomasivat. Juuri edellisen viikon tilannetta eivät huomanneet:

Katsotaanpa sitten tuotantoa. Viime viikolla (25.9.2017 - 1.10.2017). Koko maassa.


Lainaus
   Nimi             Minimi    Maksimi    Keskiarvo
   Tuulivoiman tuotanto    
                            15               294            63    MWh/h

Suomen tuulivoimalat tuottivat nimellistehostaan viikon ajan noin 3 prosenttia. Kun en osannut ratkaista, kuinka monta huutomerkkiä tuo ansaitsisi, päätin jättää ne kokonaan pois.

Paljonko tuo oli Suomen koko sähkönkulutuksesta, sitä ei edes "uskalla laskea". Mutta reippaasti alle 1 prosentin se oli. Koko viikon ajan.

***

Tämän päivän Hesarin mukaan uusi järjestelmä tulisi halvemmaksi (ks. kaavio):

Hallitus alkaa kilpailuttaa uusiutuvan energian tuottajia – nykyinen, miljardeja maksava tuulivoimatuki jatkuu silti vuoteen 2030 saakka

Nimittäin joskus vuosien  2025-2030 älkeen. Siihen asti maksamme molempien järjestelmien mukaan. Vähintään 3,2 miljardia euroa.

***

Tämäkin visionääri näkee vain tämän (lihav. HJ):

Selvitysmies Jorma Ollila: Pohjoismaiden etumatka säilyy vain rohkealla energiayhteistyöllä

Lainaus
– Pohjoismaiden pitäisi harmonisoida uusiutuvien erilaisia tukimuotoja, ja miettiä millä tavalla ne pystyvät jatkossakin esimerkiksi viemään energiaosaamista ja hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla uusiutuvien energiamuotojen teknologiat. Että kyllä tämä on vaativa paikka, Ollilla luonnehtii.

– Nämä 5-10 seuraavaa vuotta ovat aivan ratkaisevat, koska sinä aikana on määriteltävä ne suuntaviivat, joilla ilmastopolitiikka saadaan oikeille raiteille. Siinä mielessä se on tärkeä ja päätöksillä on kiire, Ollila alleviivaa.

Ollila povaa, että jos Pohjoismaat eivät onnistu energiasiirtymässään vähähiiliseen vihreään talouteen, syntyvät työpaikat muualle.

Pohjoismaiden energiaministerit käsittelevät Ollilan raporttia ensi kuussa.

Uusiutuvia energiamuotoja ovat esimerkiksi vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, puuperäiset polttoaineet, kierrätyspolttoaineet, biokaasu sekä maa- ja ilmalämpö. Fossiilisia polttoaineita puolestaan ovat hiili, maakaasu ja öljy.

Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä edellyttää esimerkiksi Pariisin ilmastosopimus

Onkohan tuo uusi Suomen tukijärjestelmä edes Ollilan vaatimalla tavalla "harmonisoitu"?

Minun ei tarvinne erikseen sanoa, mikä tuosta vähähiilisestä visiosta on tyystin unohtunut. Edes perustelematta, miksi se on jätetty pois.
« Viimeksi muokattu: 31.10.17 - klo:05:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #232 : 06.11.17 - klo:13:36 »

Tällainenkin voi olla mahdollista:

Murska-arvio Suomen sähkön toimitusvarmuudesta: sähkövaje uhkaa vuonna 2020 - ”pahimmillaan lamaannuttaa yhteiskunnan”

Ja siellä, artikelissa alempana:

Lainaus
- Suomalainen tukipolitiikka on suosinut sääriippuvaista tuotantoa ja samalla murentanut toimitusvarman tehon kannattavuuden. Samalla kantaverkkoyhtiö on rakentanut järjestelmää naapuriapuun pohjautuvaksi kriisitilanteissa. Naapureidenkaan apuun ei voi joka tilanteessa luottaa, kirjoittaa Sohlman.

Sohlmanin edustama energiayhtiö Pohjolan Voima tuottaa sähköä ja lämpöä vesivoimalla, lämpövoimalla ja ydinvoimalla. Sohlmanin mukaan edes valmistuva Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos ei pysty kattamaan poistuvaa tehoa.

Hän toivoo, ettei ongelmaa selitetä pois, vaan siihen suhtaudutaan vakavasti.

- Tosiasia kuitenkin on, että sään mukaan vaihtelevan tuotannon määrän kasvaessa, entistä suuremmaksi kysymykseksi tulee se, miten varmistetaan sähkön saatavuus eli riittävä sähköteho kulutushuipuissa ja silloin, kun ei tuule tai paista.

Tosin ystäväni sähköinsinööri tuosta artikkelista keskustellessamme totesi, että tuossa Sohlmanin (kokonais)arviossa saattaa olla hieman ... liioitteluaVirnistää
« Viimeksi muokattu: 06.11.17 - klo:14:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #233 : 07.11.17 - klo:05:32 »


Liioittelua tai ei, niin tuo Sohlmanin linja on selvästi erilainen kuin Ollilan, joka kyllä rakentaa naapuriavun varaan ja myös sääriippuvaille energialle.

Mikähän tuo Ollilan raportin miniterikäsittely on?

Tässä tilaisuudessa se ei näytä tulevan esille:

http://tapahtuma.expomark.fi/nordic-energy-forum/program/
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #234 : 07.11.17 - klo:16:59 »

USA:ssa republikaanit uhkaavat lopetttsa tuulivoiman tuet:

https://www.thegwpf.com/wind-energy-stocks-fall-after-republicans-propose-to-axe-subsidies/

Ja kahden johtavan tuulivoima!oiden valmistajan osakekurssit tipahtavat rajusti.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #235 : 01.12.17 - klo:15:16 »

YLE kertoo:

Tesla otti käyttöön maailman suurimman akun – tasaa tuulisähkön tuotannon vaihtelua Australiassa

Lainaus
Mega-akku voi luovuttaa sähköä 129 megawatin teholla. Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin mukaan kyseessä on maailman suurin akku, kolme kertaa aikaisempaa ennätysakkua suurempi.

Sen varastoima energia riittää 30 000 omakotitalon tarpeisiin tunnin ajan.

En nyt osaa tehdä täsmällisempää vertailua. Australia on väkiluvultaan n. 4 kertaa Suomen kokoinen maa.

Tällä viikolla Suomessa tuulisähkö on vaihdellut 34 ja 1107 megawatin välillä. Ihan tähän hätään en muista, montako omakotitaloa täällä on. Tuuivoima pysytteli tuolla alimmalla tasollaan useamman tunnin ajan.

Akun lataamisessa ei varmaan olisi ollut ongelmia. Tuolla korkeallls tasollakin se pysytteli usean tunnin ajan. Kylläkin eri päivänä.

Paljonko tuosta Teslan vempaimesta olisi Suomessa ollut hyötyä? Paljonko on nyt Australiassa?

Vempaimen hintaa ei uutinen kerro.

("Normaali" 1000 MW:n ydinvoimala luovuttaa sähköä n. 1000 MW teholla sinä vuoden ajan (huoltokatko). Ehkä noin 7000-8000 tunnin ajan. Niitä Australia on tähän asti itse kieltäytynyt rakentamasta, vaikka uraania maailmalle myykin.)« Viimeksi muokattu: 02.12.17 - klo:06:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #236 : 02.12.17 - klo:05:16 »

Täältä löytyi hinta-arvio:

Tesla completes its giant Australian Powerpack battery on time

Eli siis 50 miljoonaa dollaria.

Niinpä tuon varmistussysteemin hinta on 1666 dollaria per tunti per omakotitalo.
« Viimeksi muokattu: 02.12.17 - klo:06:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #237 : 24.12.17 - klo:11:48 »

Tarkistetaanpa olemassa oleva nimellisteho ensin. Se on nyt 2 026 MW. Odotetusti, kun nyt viime tingassa tuulimyllyjä rakennetaan kuin hullut, koska niiden pääsy nykyisen massiivisen tuen piiriin loppuu: [...]

Näin näyttää nyt todellakin tapahtuvan. Katsoin äsken täältä:

https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

Nyt nimellistehoa on jo 2 197 Mw.

Mihin asti tuohon vanhaan systeemiin pääsi? Mutta nyt nimellistehoa on 2 320 MW. Eli lisää on lokakuun alusta tullut n. 300 MW.

Mutta tuota lukua sitten täytyy nyt käyttää. Niinpä tämän viikon nyt laskettu tuotannon keskiarvo 802 Mwh/h on vähemmän vaikuttava, jos laskemme sen olevan vain 35% periaatteessa mahdollisesta.

Tiistaina tuotto oli muutaman tunnin noin 30 Mwh/h, se sitten prosentteina n. 1,3%.
« Viimeksi muokattu: 24.12.17 - klo:12:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 14 15 [16] Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry:  


MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!