Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
20.02.18 - klo:23:42
Etusivu | Ohjeet | Kirjaudu | Rekisteröidy
Uutiset: Tervetuloa keskustelemaan!

+  Kansalaiskeskustelu
|-+  Yleinen kategoria
| |-+  Ympäristö ja maatalous
| | |-+  Uusiutumatromat luonnonvarat
« edellinen seuraava »
Sivuja: [1] Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Uusiutumatromat luonnonvarat  (Luettu 8429 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« : 04.12.09 - klo:20:58 »

Mitä niitä on? Mikä niiden tilanne on nyt? Lähitulevaisuudessa ja sitten pidemmällä tähtäimellä?

Mikä on tässä asiassa joku "konsensus" vai onko sellaista?

Ja mitä voidaan korvata ja mitä ei? Mielessäni on fosfori - jonka rajallisuuden takia täytyisi välittömästi kieltää mm. kaikki bioenergia.

**

Jonkun materiaalin, joka ei ole niukka, ainesosiltaankaan  - vaikka lasin tai paperin ym. - kierrätys on tästä näkökulmasta ajan ja vaivan hukkaa?

Tarvitsemmeko tässä priorisointia.  Vai hoitaako asian lopulta markkinamekanismi?

***

Mutta uusiutumattomat? Mikä realistinen skenaario niiden suhteen voidaan tehdä? Vai onko niin, että tämä kysymys on yhtä politisoitunut kuin konsanaan kysymys ilmastosta?

Minua nimittäin edelleen haljuttaa Helsingin yliopiston rehtorin Kari Raivion johdolla tehty "kestävän kehityksen" raportti v. 2004, joka päätyi suosittelemaan kierrätettävien kierrättämistä.

Uusiutumattomien osalta raportti ei ottanut kantaa sillä perusteella, että niiden määrästä ei kuulemma ollut tietoa.

Onko meillä?
« Viimeksi muokattu: 04.12.09 - klo:21:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #1 : 05.01.11 - klo:20:04 »


Kalevi Sorsa-säätiön seminaarissa (UD 15.12.10) Suomen Luonnonsuojeluliiton Venla Virkamäki kertoi, että ”kulutus on riistäytynyt käsistä. Ihmiset kuluttivat 21. elokuuta mennessä kaikki vuonna 2010 luonnon tuottamat uusiutuvat luonnonvarat”.

Uudestaan sama asia tuli esille 17.12.2010, jolloin KEPAn Tuuli Hakkarainen sai todistaa, että ”kulutuskeskeisen elämäntavan on muututtava, koska maapallon luonnonvarojen rajat tulevat vastaan”.

Mitä tuossa kerrottiin? Söimmekö enemmän, mitä peltomme tuottivat? Teimmekö paperia enemmän, kuin mitä metsämme kasvoivat? Käytimmekö uusiutuvaa energiaa enemmän kuin sitä syntyi?

Ei, ei mitään näistä. Meidän väitetään käyttäneen liikaa uusiutuvia luonnonvaroja, kun päinvastoin tarkoitetaan, että käytämme liikaa tiettyjä uusiutumattomia varoja: fossiilisia polttoaineita. Joista vapautuu ilmaan hiilidioksidia, joka sitten monimutkaisella laskentakaavalla todistetaan ikään kuin uusiutuvien luonnonvarojen kulutukseksi.

Minusta tämä on hämäävää ja harhaanjohtavaa. Siinä ajetaan samalla muuta agendaa, joka on köyhyyden ihannointi ja kulutuksen alasajo. Eli sanalla sanoen vihreää aatetta ja maailmankuvaa.

Tässä on syytä vaatia, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Jos ongelma on hiilidioksidi, niin se on sitten se ongelma, ei kulutus, varsinkaan uusiutuvien luonnonvarojen kulutus. On täysin mahdollista, että tulevaisuudessa kulutamme nykyiseen verrattuna moninkertaisen määrän tavaraa, joka on tuotettu energialla, josta ei tule hiilidioksidipäästöjä.

Tämä mainittu ”hiilijalanjäljen” laskentatapa on nyt päinvastoin tuottamassa ja jo tuottanut onnettomia seurauksia. Kun fossiilisia polttoaineita on haluttu välttää, on otettu suin päin ja asiaa tarpeeksi tutkimatta käyttöön uudet biopolttoaineet. Eli kun on haluttu muka välttää uusiutuvien luonnonvarojen ”liikakäyttöä” – on käytetty niitä enemmän! Jopa Al Gore, joka aikanaan ajoi USA:ssa maissietanolin asiaa, myöntää se nyt virheeksi. Palmuöljy on myös nyt menettänyt maineensa..  EU:ssakin on alettu aprikoida asiaa, mutta päättäjien ”luonto” ei ole vielä antanut periksi purkaa huonoja biopolttoainedirektiivejä, vaikka asiantuntijat siihen yhä enemmän kehottavat.
________________

Tätä yritin tarjota Uutispäivä Demarin yleisönosastoon, ei kelvannut.
tallennettu
auvo rouvinen
Jäsen

Viestejä: 3640


« Vastaus #2 : 05.01.11 - klo:20:41 »

No tuo uusitumattomien käyttö on vaikea saada uppoamaan monien päähän.

Siis aika moni vihertävä kysyy tarvitsemmeko talouskasvua. Yritän selittää että kyllä, aika harva vaan uskoo. Itse perustelen tarpeen :
- Öljy kallistuu 10 v sisään niin paljon että meillä täytyy olla siihen pohjautumaton järjestelmä. Tarvitsemme siis kasvua öljyttömään liikenteeseen.

Noita voisi listata vaikka kuinka paljon mutta idea on, entisten teknologioiden aika on loppumassa, kasvua tarvitaan tuottamaan uusia teknologioita joilla voimme pärjätä sen jälkeen. Taikka voimme palata luonnon tilaan kuten Detroitissa, elää keräilemällä teknisen sivilisaation jätteitä.

Samaten ei vihreitä arvoja kannattavien kanssa on vaikea keskustella. Jos heille sanoo että joudumme luopumaan öljystä, vastaus on : Idiootti on viemässä meitä kivikaudella. Pärelampun valossa et itsekkään kirjoita kommunistista paskaa.

Selitä näille sitten että ei ole tarkoituskaan, mikäli käytämme aikamme järkevästi, 10 v kuluttua valaisen mökkini auringosta teleportatuilla fotoneilla. Mikäli emme suuntaudu kestävään kasvuun, on pakko käyttää sitä pärettä koska öljy vaan ei riitä sekä kiinalaisille että suomalaisille.
tallennettu

Rikkaus on sitä että voi tehdä mitä haluaa eikä ole edes ahneuden orja.
Eduskunta vaalisivuni - http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Facebook faniryhmä
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #3 : 07.01.11 - klo:19:35 »


Erityisen hupaisaa tämä on nyt nk. uusiutuvien energialähteiden kohdalla. Vain pari esimerkkiä:

a) Brasilia tekee huomattavia määriä bioetanolia - mutta on käytännössä tässä täysin riippuvainen uusiutumattomista fosforivaroista, jotka se joutuu jopa tuomaan maahan

b) tuulivoimalat ja myös aurinkovoimalat ovat hyvin riippuvaisia niistä (harvinaisista) maametalleista, joita Kiina nyt on ryhtynyt "panttaamaan". Uusiutumattomia varoja, totta kai.
tallennettu
Mikael Vestama
Jäsen

Viestejä: 2888


« Vastaus #4 : 04.07.11 - klo:14:38 »

Vaan kummasti näitä uusiutumattomia luonnonvaroja löytyy aina heti lisää jos vähänkin vaan viittitään etsiä:

Meren pohjasta löytyi valtava aarre: ”2000-luvun kultaa”

...

BBC:n mukaan japanilaiset geologit arvioivat, että merenpohjassa on jopa 100 miljardia tonnia himoittuja metalleja. Arvio on hurja, sillä tähän mennessä maailmanlaajuisen maametallivarannon on arvioitu olevan vain noin 110 miljoonaa tonnia, kertoo BBC. Suurin osa nykyvarannoista sijaitsee Kiinassa.


Samahan tahtoo olla öljyn kanssa. Sitäkin kyllä löytyy jos vaan halutaan. Samoin uraania, jne.
tallennettu

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."  - Mona Sahlin vuonna 2002 maahantunkeutuville Lähi-Idän parempikulttuurisille.
auvo rouvinen
Jäsen

Viestejä: 3640


« Vastaus #5 : 04.07.11 - klo:17:55 »

kyllä se etsintä on koko aika käynnissä. Löydöt vaan ovat pienempiä ja vaikeammin hyödynnettäviä. Itse uskon että viellä 3015 löydetään merkittävä öljyesiintymä joka on arvoltaan 30 kertaa nykyiset öljyvarat. Valli arvaukseni on, se sijaitsee joko marsia kiertävän sateliitin polttoainesäiliössä tai jonkin räjähtäneen ydinvoimalan kellarissa. Varanto käsittää kolme litraa öljyä ja ostajaksi ilmaantuu joku räppäri joka teettää siitä kaulakorun.
tallennettu

Rikkaus on sitä että voi tehdä mitä haluaa eikä ole edes ahneuden orja.
Eduskunta vaalisivuni - http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Facebook faniryhmä
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä

Viestejä: 1633


« Vastaus #6 : 05.11.11 - klo:19:35 »


Eräästä saksankielisestä artikkelista löysin oivalluksen, että typpi on uusiutuva luonnonvara,

Myös Haber-Bosch -menetelmällä tuotettuna! Ilmasta otetaan, ilmaan palaa.

Vastaväitteitä?
tallennettu
auvo rouvinen
Jäsen

Viestejä: 3640


« Vastaus #7 : 24.11.11 - klo:23:16 »

siis sitä vartenhan sitä vuoroviljelyä harjoitetaan että herne kerää typpilannotusta ilmasta maahan. ja Apila. AIV joskus aikoinaan tutki ja tuli siihen tulokseen että noin päästään parempaan taloudelliseen tulokseen kuin normaali lannoituksella. Ei ole paljon lannote tehtaat tuloksia levitelly.
tallennettu

Rikkaus on sitä että voi tehdä mitä haluaa eikä ole edes ahneuden orja.
Eduskunta vaalisivuni - http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Facebook faniryhmä
Sivuja: [1] Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry:  


MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!